Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2010 16:08 - ProgPower Europe 2009
Автор: avelkov Категория: Музика   
Прочетен: 2614 Коментари: 3 Гласове:
0



image ProgPower Europe 2009
2,3,4 Октомври
Баарло, Холандия


Дългоочакваната дата 2-ри Октомври 2009 г. най сетне дойде. За щастие нямаше промени в полетите и резервациите, които бяхме направили. Нито една от бандите не беше отказала участие или беше възпрепятствана. Оставаше само да идем и да се насладим на уикенда.

Денят започна с препълнен автобус 84 към терминал 1 на летището в София. Невероятна гледка и усещане за всеки един чужденец в рейса, хах. След безпроблемно чекиране и проверка вече чакахме да се качим на самолета.

image

image
 
Кацнахме в Дортмунд към 11:40. Веднага се запътихме към офиса на компанията за коли под наем. За наше учудване машината, която ни дадоха беше чисто нов Opel Corsa на около 9500 км.

image

Монтирахме GPS-a и газ към Холандия. Единствено спряхме да хапнем на Shell. Всичко вървеше по план. Само дето трябваше да слушаме немски радиа, тъй като бяхме забравили дисковете с музика...

image

Пристигнахме към 15:30 в Баарло, Холандия. Ходил съм в доста страни, но това с право е най-красивото място, на което съм бил. Всичко е перфектно, тротоарите, улиците, къщите, парковете... Всички хора се движат с велосипеди, дори майките возеха бебетата си в коша отзад. Това няма да го видим скоро в София :-)

 image

image

По главната улица минахме покрай самата зала, позна се само по плаката и по надписа над входа. Първоначално ни се стори доста малко за подобно събитие, но в последствие се оказа, че това е по-добрия вариант.

image
 
Влязохме да попитаме къде се намира замъка "DeBerckt". Вътре цареше атмосферата на събитието и всички тичаха забързано наляво надясно. На сцената вече имаше барабани и осветление. Човек от персонала ни упъти към замъка, като в последствие разбрахме, че това е този който пуска музиката на афтърпартитата, за които ще стане дума по-натам.

Пристигнахме и се настанихме в резервираната стая. Не беше точно това, което очаквахме, но и без това там само щяхме да спим. Ето и гледката през прозореца:

image

Като цяло приятна атмосфера, още повече, че всички настанени там бяха фенове и членове на повечето групи. Хвърлихме раниците и тръгнахме обратно към залата. Имахме около час, час и нещо докато започне първата вечер. Разгледахме набързо около мястото, хапнахме някакво подобие на кроасани от местния супермаркет и директно към събитието. Програмата за уикенда беше следната:

Петък, 2-ри Октомври (вратите отварят в 18.15)
CIRRHA NIVA (hol) : 19.00-20.00
CLOUDSCAPE (swe) : 20.25-21.40
ANDROMEDA (swe) : 22.10-00.10

Събота, 3-ти Октомври (вратите отварят в 13.00)
AKPHAEZYA (fra) : 13.45-14.45
VANITY (pol) : 15.10-16.00
CHAOS DIVINE (aus) : 16.25-17.25
SEVENTH WONDER (swe) : 18.25-19.35
NAHEMAH (spa) : 20.00-21.15
MERCENARY (dk) : 21.45-23.30

Неделя, 4-ти Октомври (вратите отварят в 13.00)
KNIGHT AREA (hol) : 13.45-14.40
PROSPECT (slo) : 15.05-16.05
ENOCHIAN THEORY (uk) : 16.30-17.30
NEVERLAND (tur): 18.30-19.30
HACRIDE (fra) : 19.55-20.55
EVERGREY (swe) : 21.30-23.30
 
Докато огледахме мърчъндайса и си взехме бира започна първата банда CIRRHA NIVA точно в 19:00. Учудващ беше факта, че излязоха да свирят без басист, не разбрах поради каква причина. Свиреха с клик, а бас партиите вървяха записани на бектрак, заедно с клавишни на места. Това за съжаление оказа голямо влияние на звука и просто не звучаха достатъчно плътно до края на тяхното представяне. Въпреки това вокала показа много добра динамика и глас. Барабаниста също остави добро впечатление, независимо, че беше доста по-възрастен от всички останали в групата. Повечето от парчетата, които изсвириха бяха от последния албум "For Moments Never Done" от 2009 г. Лична оценка: 6.5/10

image
image
След кратка 25 минутна пауза на сцената се появи небезизвестната шведска банда CLOUDSCAPE, които аз очаквах с нетърпение. По време на първото парче имаше малки проблеми със звука, които бяха отстранени бързо. Невероятният вокалист Mike Andersson показа на какво е способен. Абсолютно железен глас и малко откачено сценично поведение. От групата лъхаше професионализъм, още повече, че почти всички са свирили през 2005 г. на същият фестивал, същата сцена. Имаха нов барабанист и басист от тази година. Свиреха с клик и записани клавишни. Повечето парчета бяха от последния албум "Global Drama" (2008). От първия албум се отличи "As the Light Leads the Way", а за финал оставиха "Under Fire" на която вече се бяхме размазали от кеф. Лична оценка: 9/10

image

image

30 минутен саундчек и завесите се отвориха за хедлайнерите в петъчната вечер - ANDROMEDA. Също личен фаворит за вечерта. Групата от Швеция свири за трети път на ProgPower Europe (2001, 2003, 2009). Всеки един тях излъчваше рутина и перфекционизъм. Невероятни професионалисти! През повечето от сета имаше невъзможни унисони между клавириста, китариста и барабаниста. Техничен чист прогресив отвсякъде. По сработеност и техничност на сцената мога единствено да ги сравня с Dream Theater и Cynic. Друга такава банда не съм виждал. Барабаниста, заобиколен от чинели почти не се виждаше, но това не попречи по никакъв начин да разбера каква машина е. Звуците, които излизаха от "Тритона" на клавириста също изпълваха залата. Голямо впечатление направи стилът на поведение и свирене на китариста Johan Reinholdz, който по всичко приличаше на John Petrucci от Dream Theater. Някои от парчетата в сета: "Periscope", "The Hidden Riddle", "Encyclopedia".

Лична оценка: 10/10
image   image image

image

След като всичко приключи тръгнахме обратно към замъка за да се наспим и заредим с енергия за следващия ден.

Събота, 3-ти Октомври

Около 9:30 сутринта се отправихме към закусвалнята. Имаше всякакви нарязани вкусотии, кашкавалчета и др. На масите до нас седяха някои от групите и закусваха спокойно. Усещането е много странно :-) . След като се нахранихме взехме якетата и обратно към града. Този път имахме повече време за разглеждане преди събитието да започне. Обиколихме във всички посоки от това, което смятахме за център. Дори да започна да описвам гледките с думи няма да ми стигне цял пост, затова оставям няколко снимки преди да продължа с групите:

image image

image image image

image image

След като се нагледахме и наснимахме вече беше време за началото на съботния маратон от 6 групи.

Първата група, която откри деня беше AKPHAEZYA. Това определено е групата с най-странно име и най-странна музика от всички. Въпреки, че бях слушал албума "Anthology II" останах доста впечатлен. Французите показаха добро поведение на сцената и не отстъпваха по нищо на другите банди. Абсолютно нестандратни композиции с много джаз елементи и същевременно тежки моменти с твърди вокали. На пръв поглед невинно изглеждащата фронт дама с нежен глас Nehl Aлlin ни накара да просънуваме кошмари в момента, в който показа другото си аз. Тежкото й пеене на моменти мога да сравня само с Angela Gossow от "Arch Enemy". Много добра пианистка също. Изсвириха 2 нови незаписвани парчета. Свиреха без клик. Лична оценка: 9/10
image

image

След кратка пауза на сцената се появиха поляците VANITY. Това е третата полска банда, която свири на ProgPower Europe след "Riverside" и "Division by Zero". За мое голямо учудване всичките момчета бяха на неповече от 18-19 години! Свирят заедно от 14 годишни. Музиката, която правят прилича на "Opeth". Много технични и прогресивни елементи, направо не е за вярване, че тези млади момчета са сътворили такива парчета! Отрязаха ни главите със свирене! Не съм 100 % сигурен, но мисля, че това е най-младата банда свирила някога на ProgPower. Впечатление направи клавириста с една от машините, с които свиреше - винтидж синтезатор "ELKA" модел "Concorde 902", италианско производство. Една наистина обещаваща банда, със сигурност ще следя развитието им. Лична оценка: 9.5/10

image

image

Като по традиция ProgPower Europe канят всяка година по една банда от Австралия. На сцената излезнаха CHAOS DIVINE. Момчетата от далечния континент показаха твърдост и техничност. Личеше си, че едвам бяха дочакали да се качат и да покажат какво могат. Раздадоха се отвсякъде. Стилът е подобен на "Mnemic", но с повече чисти вокали. Интересно и смешно се получи когато по средата на тяхното представяне между две парчета един фен, който беше попрекалил с алкохола се молеше да му изсвирят нещо на "AC/DC" :-)) . Вокалиста любезно му отказа. Едно нещо, което на мен лично не ми хареса беше досадният клик, който се чуваше преди началото на всяко парче. Явно имаше нещо недопланирано в шоуто. Възможно е и озвучителя да е виновен, но не вярвам след 7-8 парчета все още да не го беше забелязал. Изсвириха и една нова композиция, която още няма име. Лична оценка: 7.5/10

image
 
image

Следващата банда, която се появи на сцената беше SEVENTH WONDER. Още една невероятна формация от Швеция. Очаквани с нетърпение от мен, момчетата се представиха отлично. Повечето парчета бяха от последният им трети албум "Mercy Falls", който е с цяла концепция и визия. Вокалиста показа завидни качества и чистота на пеене, а басиста се раздаде отвсякъде. Всички свиреха в невероятен синхрон. В средата на шоуто си направиха малка закачка с публиката като завършиха едно от парчетата с добре познатия ни риф на "The Mirror" на "Dream Theater". Изсвириха също едно ново незаписвано парче. Вокалиста сподели накрая, че това е последната дата от турнето им тази година и шоуто е било най-добро от всички.

Лична оценка: 9.5/10

image
 
image image

image

Към 20:00 часа пред публиката излязоха испанците NAHEMAH. След първите две парчета за мен стана ясно, че това е най-слабата банда до тук. Парчетата като цяло не бяха с нищо интересни, по 2-3 акорда в песен, нищо прогресивно. Просто на тази група мястото не й беше в ProgPower. Факт е, че доста от хората им се радваха. Явно проблема може да е в "моя телевизор" !? Въпреки всичко вокала показа добри данни в ревящо отношение и като цяло бандата имаше добро сценично поведение.
Повечето парчета в сетлиста бяха от албума "A New Constellarion" от 2009 г.
  Лична оценка: 5.5/10  
image

image

Половин час след испанците завесите се отвориха за хедлайнерите в Съботната вечер - датчаните MERCENARY. Много технична банда, въздействащо сценично поведение. Басиста не отстъпваше по вокални качества на вокалиста. Може да се каже, че пееха почти през цялото време заедно. Прогресивен дет метъл от класа. Комбинацията от чисто и тежко пеене, вързано с мелодичен и техничен метъл прави групата уникална. Час и половина продължи шоуто, като по средата на сета вокалиста сподели, че в този момент очаква второто си дете да се роди и ако това стане да не се чудим ако побегне от сцената и изчезне :-) . Клавириста също участваше като бек вокалист, свиреше с "Kurzweil". Звука на бандата беше повече от перфектен, изкефихме се напълно. Сетлиста съдържаше парчета от всички албуми.
  Лична оценка: 10/10

image

image image

image

След като всичко свърши беше време за "afterparty" :-) . Слязохме в бара под залата и какво да видим - почти всички групи вече бяха там и си пиеха бирата заедно с феновете. Е такова преживяване няма. Звучеше само прогресив на предишни групи от ProgPower. Организаторите също бяха там, изобщо атмосферата беше невероятна! Докато играехме билярд дойде вокала на "CLOUDSCAPE" Майк Андерсън и поиска да играе с нас :-) . След няколко игри и напитки положението беше следното:

image

Хаха, всички бяхме подпийнали здраво. Особено някои членове на "Akphaezya" :

image image

Последваха още няколко игри с китариста на "Andromeda", който загуби най-честно от мен :-) . И в последствие още няколко с две момчета от Англия, за които ще стане дума по-натам. На една от масите седяха поляците от "Vanity", с които разговаряхме доста време, изразихме колко сме очаровани от тях. Подариха ни по един техен диск. Много готини момчета. До нас австралийците от "Chaos Divine" цъкаха джаги с фенове. Ето още снимки от вечерта:

image image

image image

image image

image image

Към 4:00 успешно се прибрахме в замъка за да поспим преди неделния маратон от шест нови групи.

Неделя, 4-ти Октомври

9:30 сутринта, успешно ставаме за закуска. Отново оживени разговори на масите около нас за вчерашното шоу. Някои от групите също закусват спокойно. След като се нахранихме излязохме на разходка около замъка. В задния двор имаше езерце с две лодки, които само нас чакаха :-D .

image image

Всеки от нас посети самотен остров (5 х 5 метра размер) на който имаше пейка. Страхотно преживяване, като се има предвид, че резервни дънки не носехме. След лодките впечатление направи следното превозно средство, което може би само прецизни музиканти като членовете на "Andromeda" могат да карат:

image

И естествено как може да забравим магазин "Електровинкел" :-D

image

Но, нека да се върнем към същността. Хапнахме набързо и обратно към събитието.

Към 13:45 на сцената се появиха холандците "KNIGHT AREA" . Като цяло добри музиканти и композитори, приличат много на "The Flower Kings" и "Spock"s Beard" . Показаха много добра динамика и звук. Основно клавирно ориентирана група. Вокала през цялото време държеше червен ръчен клавир (Roland AX-1), но почти не свири на него. Групата я определям като прог-рок, за хора, които харесват по-лека музика.
  Лична оценка: 7.5/10  
image

image

След кратък 25 минутен саундчек завесите се отвориха за словенците "PROSPECT" . Никому неизвестната банда е свирила на една сцена с групи като "Queensryche" и "Helloween". Млади музиканти, като цяло парчетата им са малко неподредени. Нямаха добра динамика, а вокала се престараваше, което беше изцяло в негова вреда. Въпреки, че започнаха навреме, умишлено според мен закъсняха с 5 мин. и се наложи организаторите да ги "подсетят", че трябв да приключват. Като се има предвид, че вътре от страни на сцената беше сложен огромен часовник специално за групите. Китариста имаше микрофон пред себе си, но така и не го използва през цялото представяне. Накрая изсвириха инструментал "Orient Express" с малко фолклорни елементи, добре изпипан.
  Лична оценка: 6.5/10

image

image
Следващата група беше "ENOCHIAN THEORY" . Когато тази английска формация излезе разбрах с кого още съм играл билярд предната вечер :-D  - барабаниста и китариста. За жалост обаче в музикално отношение не ми направиха такова впечатление като в играта. Много разточени вокали, дълги прелюдия между песните. Имаше записана подложка с клавири и китари. Също така ехото на вокала беше в повече. Барабаниста обаче показа много добри качества.
  Лична оценка: 6/10
image

image

След кратка пауза изненадващо на сцената се появиха хедлайнерите "EVERGREY" като обясниха, че ще направят акустичен сет от няколко песни извън графика на фестивала, специално за всички. Изпълнението беше абсолютно перфектно, невероятно държание и звук, красиви двугласия. Няма да коментирам гласовите възможности на Том. Акустичен сетлист:

1. "Torn"
2. "Soaked"
3. "As I Lie Here Bleeding"
4. "I"m Sorry"  (видео заснето от мен)
5. "Waking Up Blind"
  Лична оценка: 10/10

  image

image

След това "лирическо" отклонение дойде ред на съседите от Турция - "NEVERLAND" . Много добре сработени бяха двамата китаристи. Бандата свиреше супер. Единствено двата вокала някак не звучаха добре с музиката. Като композиции са повлияни доста  от "Blind Guardian" . Още повече, че в албума парчето "Reversing Time" съдържа гост музикантите Hansi Kьrsch (Blind Guardian), Tom Englund (Evergrey), Mike Baker (Shadow Gallery). На живо обаче това няма как да стане и партийте си бяха изпяти и изсвирени от турските музиканти. Изсвириха също едно ново парче без заглавие от предстоящ техен албум.
  Лична оценка: 7.5/10   image

image

Отново 25 мин. пауза след което завесите се отвориха за "HACRIDE" . Машини! Смляха ни! Размазващ звук! Невероятен синхрон, като часовници са. Като стил ми напомнят за нещо между "Meshuggah" и "Mnemic" . Това за мен беше една от най-добрите банди във феста. Свиреха с клик. Дизайна и концепцията за сцената бяха на ниво, в синхрон с последния албум. Невероятно представяне за французите. Огромно впечатление оставиха у всички в залата, фланелките бяха изкупени за 10-тина минути, аз също се доредих :-) .
  Лична оценка: 10/10
image

image image

След малко по-голяма пауза от около 50 мин. на сцената се появиха самите "EVERGREY". Какво може да се каже за шведската формация? Има ли някой който да не е разбрал досега каква група са? Абсолютни професионалисти. За звука няма какво да коментирам. Просто нямаше нищо общо с това, което чухме в зала "Хр. Ботев" в София... Сетлиста беше същият. Голямо впечатление направи бившият басист на "Stratovarius" Jari Kainulainen. За пореден път доказват, че са група от висока класа и че всяка секунда от шоуто си заслужава.  Нямам какво повече да кажа.
  Лична оценка: 10/10
image

image image

image

След края бандата излезе при феновете за автографи и снимки. Аз ги поздравих, снимах се с тях, споделих че съм ги гледал преди около 2 седмици в България и съм бил недоволен от звука. Том каза, че е нямало как да знаят, защото ползват мониторни слушалки и там микса е съвсем различен, логично.

Последва традиционното афтърпарти в бара под залата. "Evergrey" също присъстваха, отново незабравима вечер. Ето още малко снимки:

image image

image image

image image

Към 2:30 се прибрахме обратно в замъка. Трябваше да пътуваме сутринта и искахме да се наспим.

В заключение мога да кажа, че това е един наистина добре организиран фестивал, с редовни посетители всяка година (плюс двама българи занапред :-) ). Залата е на ниво, звука е на ниво, професионално направено. Заслужава си и последната стотинка. Догодина пак. Личният ми топ 5 за тазгодишния фестивал:

1. Аndromeda
2. Evеrgrey
3. Mercenary
4. Hacride
5. Vanity



 


Тагове:   рок,   музика,


Гласувай:
0




1. анонимен - Яко!!
26.02.2010 09:41
Дю, много яко изглежда цялото преживяване, и много хубаво ревю си направил!! :) Аз ще взема да отида тази година :P
цитирай
2. avelkov - Тенкю
26.02.2010 13:20
анонимен написа:
Дю, много яко изглежда цялото преживяване, и много хубаво ревю си направил!! :) Аз ще взема да отида тази година :P

А така :)
цитирай
3. анонимен - Интересный форум для женщин
24.10.2012 00:19
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=825">http://www.justlady.ru/</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avelkov
Категория: Музика
Прочетен: 13074
Постинги: 1
Коментари: 3
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930